Wilco Berends van *De Nederlanden, restaurant & boutique hotel in Vreeland aan de Vecht:
'Onze gasten moeten het hier in alle opzichten fijn hebben'
Als je al langere tijd over restaurants schrijft, ken je de horecabedrijven van naam in de omgeving. Bij De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht was de parate kennis 'Michelinster, beetje stijfjes'. Wat een verkeerd beeld! Inderdaad, een Michelinster hebben ze er al sinds decennia. Maar stijfjes? Verre van! Je komt er als gast, je eet er ook bijna je vingers op en je vertrekt haast als een huisvriend. Zeer aanbevolen!
WINACTIE
Wilt u deze gastvrijheid en culinaire creaties zelf ervaren? Doe dan mee aan deze verrukkelijke winactie onderaan deze pagina en maak kans op een 4-gangen menu du Chef en een overnachting in sterrenrestaurant en boutique hotel De Nederlanden, voor twee personen!
Gastvrij en vrolijk
Het echtpaar Wilco en Caroline Berends, sinds 2006 actief in deze 'herberg', blijkt gastvrij en vrolijk. Hij kookt met passie, zij zorgt er met dezelfde passie voor dat het je aan niets ontbreekt. Je eet en drinkt er geweldig, je kunt in de 11 comfortabele kamers van het boutique hotel lekker blijven slapen en je ontbijt wordt aan tafel geserveerd in de lounge, zonder onpersoonlijk buffet. Bij mooi weer zit je heerlijk buiten aan de pittoreske Vecht. Je zou inderdaad denken dat zo'n zaak in het Gooi een tikje 'high brow' is, maar wij kregen veel meer het gevoel van haast Brabantse gastvrijheid. Heel bijzonder!
Wilco en Caroline Berends
Aan de schilderachtige Vecht
Het pand van restaurant & boutique hotel De Nederlanden in Vreeland werd rond 1680 gebouwd als herberg en behield altijd een horecabestemming. Het biedt alle luxe van een goede sterrenzaak, met behoud van de sfeer van vroeger. Op de plaats waar ooit een jaagpad liep voor trekschuiten kwam een serre en binnenin werd alles uiteraard vele keren verbouwd en aan nieuwe tijden aangepast. Maar wat bleef is een even majestueus als gezellig pand op een prachtige locatie aan de schilderachtige Vecht. In de blauwe eetzaal zie je bij wijze van spreken de paarden van vroeger hooi eten. Je kunt voor de deur je boot afmeren en er lunchen, dineren en desgewenst overnachten. Maar je kunt ook voor lunch of diner op de fiets langsrijden of de auto parkeren op het ruime eigen terrein met, teken van de tijd, een dubbele laadpaal. Het restaurant is open van woensdagavond tot en met zondagmiddag; van donderdag tot en met zondag kun je er ook lunchen. Niet onbelangrijk: een prachtig achtgangenmenu kost € 160,- p.p. maar je bent even welkom voor een driegangen verrassingsmenu voor € 69,50. Dat zijn normale prijzen voor deze locatie en kwaliteit.
Uitdaging
Wilco Berends kookte bij restaurant Merlet in Schoorl al 6 jaar een ster en had het daar zeer naar zijn zin. Maar hij had samen met Caroline een keer De Nederlanden bezocht, verloor daar zijn hart opnieuw en toen er een chef werd gezocht, was dat een uitdaging die hij niet wilde en kon afslaan. Hij kookte het restaurant in 2006 meteen opnieuw naar een ster. In 2008 werd hij samen met zijn vrouw Caroline mede-eigenaar en in oktober 2012 volledig eigenaar. Het restaurant behaalde overigens al in 1958 en 1959 een Michelinster, had er in 1999 weer een, van 2000 tot 2002 twee onder leiding van chefkok Jan de Wit en sinds de overname door Berends behield het dus één ster. Dat is een immense prestatie, want zo lang een ster behouden is lastiger dan een ster krijgen. "De Nederlanden heeft zeker een bekende naam", zegt Caroline, "maar je moet ons wel weten te vinden, want Vreeland ligt weliswaar heel centraal maar is niet erg bekend."
'Er mag hier hard gelachen worden'
Inmiddels echter komen onze gasten uit het hele land en vaak ook uit België. Dat heeft een reden: je eet hier geweldig maar wij willen ook de gezelligste sterrenzaak van Nederland zijn. Dus we zijn bepaald niet statig, zoals je misschien door de buitenkant van ons pand zou verwachten. Er mag hier hard gelachen worden, we zijn informeel, je kunt ook in de kleding die je op je sloep draagt naar binnen en wij vinden het geweldig als gasten enthousiast vertrekken en graag terugkomen."
Kookstijl
De gasten komen er terug vanwege die gastvrijheid en de kookstijl van Wilco Berends. Hij is daar zeer uitgesproken over: "Ik kook met de seizoenen, in principe met Nederlandse producten en ik werk graag ambachtelijk. Wij doen niets met kant-en-klare filets; beesten komen hier in hun geheel binnen en samen met mijn team maken wij er dan gerechten van. Dat geldt ook voor vis: als je bij ons tarbot bestelt, krijg je ook een stuk tarbot en niet een afgeleid product. Je proeft wat je ziet: de best denkbare producten met herkenbare smaken. Dat spreekt onze gasten duidelijk aan, want de meeste komen zelfs heel geregeld terug. Ze zien dan ook dezelfde gezichten, zoals sous-chefs Jara Beerling en Quinten Janssens, sommelier Sami Boutartour, maitre Patricia van Wensveen, Mayon van der Horst en uiteraard Caroline. Wij doen ons best om medewerkers lang te houden en ik ben trots op hen, want we doen het echt samen. Daarom staat het team ook op onze website. Je eet hier lekker en gezellig, zonder opsmuk en gedoe. Wij maken veel zelf, van onze populaire soufflé met een beetje roomijs (15.000 stuks per jaar!) tot broodjes die we zelf bakken van meel uit de molen hier in Vreeland. Dat die molen ooit in mijn geboorteplaats in Noord-Holland stond maakt het extra leuk, zowel voor ons als voor de gasten. Weet je, wij zijn aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers, een bundeling van nu 23 chefkoks die allemaal hun eigen zaak hebben. We zijn allemaal eigenzinnig, koken allemaal heel goed, gebruiken allemaal de beste producten. Toch zijn we alle 23 helemaal anders, de koks en de bedrijven. We hebben hier ook een aantal sterrenzaken in de omgeving en ook die zijn allemaal anders. Caroline en ik vinden het erg belangrijk dat mensen het volledig naar hun zin hebben. Dat creëer je met de combinatie van heel lekker eten, prima wijnen, sfeer en gezelligheid. Wij hebben daardoor eigenlijk geen concurrentie."
'Als je hier geweest bent, moet je zin hebben om snel terug te komen'
Sterren
Dat leidt tot twee vragen: streven jullie naar opnieuw twee sterren en zijn er kinderen die het werk ooit voortzetten? Caroline neemt het woord: "Wij hebben twee dochters die beide studeren. Ze hebben hier hard meegewerkt, dus ze weten wat werken is, maar als er iets is wat wij niet willen is het druk uitoefenen om ooit de zaak over te nemen. Ze zijn helemaal vrij in hun keus. Vergis je niet, ook al zijn wij een paar dagen in de week gesloten, je staat zeven dagen in de week 'aan'. Dat is onze keus, dat willen wij. Als zij iets anders willen en gelukkig zijn is dat helemaal prima."
Op de vraag over de sterren reageert Wilco. "Wij zijn daar echt helemaal niet mee bezig. Ik merk dat naarmate ik ouder word ik groei bij het creëren van smaken. Er zit absoluut nog progressie in de manier waarop ik kook en waarop onze gerechten smaken. Dát en ervoor zorgen dat gasten het hier ontzettend naar hun zin hebben heeft alle prioriteit. Zou Michelin een keer melden dat we een niveau opschuiven, dan is dat mooi maar er zal niets wezenlijks veranderen. Niet in de gerechten, niet in de manier waarop wij met gasten omgaan, zelfs niet in de prijsstelling. Want uit eten gaan op ons niveau kost veel geld en soms moeten we de prijzen wel verhogen omdat de inkoop steeds duurder wordt, maar er is een grens aan alles. Ik ben daar eerlijk over.
Na de Coronatijd die voor ons overigens helemaal niet slecht was omdat wij toen echt zijn gaan ondernemen, is het absoluut wat rustiger geworden. Wij zitten nog steeds vaak vol, maar als je hier wilt eten hoef je echt niet maanden tevoren te reserveren. Zo is het nergens, welke verhalen ook verteld worden. Mensen gaan nog altijd graag uit eten, maar gewoon iets minder vaak dan 'vroeger'. Dat begrijpen we volledig. Dus is het extra belangrijk om hen in de watten te leggen en een geweldige lunch of avond te bezorgen. Als je hier geweest bent, moet je zin hebben om snel terug te komen en enthousiast je ervaringen met anderen te delen. Als dát lukt, is dat belangrijker dan wat dan ook!"
Naar de gasten toe
Het woord Corona viel al even, voor sommige restaurants was dat een ramp. Hoe zit dat hier? Wilco en Caroline grijnzen en zeggen dan: "Natuurlijk was het jammer dat we geen gasten konden ontvangen, maar wij gingen daarom gewoon naar hen toe. Wilco maakte maaltijden voor thuis en op een gegeven moment hebben we een voormalige SRV-wagen geregeld die helemaal volgestopt was met producten die we verkochten, van gerechten tot kussens en kaarsen. Eigenlijk was dat een heel leuke en succesvolle tijd. Je moet je handen uit de mouwen steken en kansen zien en grijpen. We moesten ook wel, er zijn met de parttimers erbij zo'n 20 mensen van ons afhankelijk. Maar er was geen sprake van een periode geen inkomsten en het heeft de onderlinge band alleen maar verstevigd!" Mooie zaak, leuke mensen. We hebben er maar meteen een tafeltje gereserveerd...
Oesterproeverij
Vrijwel elke chef heeft wel een 'signature gerecht'. Bij Wilco Berends is dat ongetwijfeld zijn oesterproeverij. In het restaurant zijn het 6 oesters met een culinaire topping, maar je kunt de proeverij ook voor thuis bestellen en ophalen. Dan zijn het er twaalf. Wat een feestje is dit! Een mooi glas erbij en je avond is onvergetelijk.
WIN | QUALIS ARRANGEMENT BIJ * DE NEDERLANDEN (ACTIE BEËINDIGD)
Geniet van culinaire creaties op sterrenniveau en kom tot rust in de mooie entourage van boutique hotel De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht. Laat u volledig in de watten leggen. De prijs bestaat uit een 4-gangen menu du Chef, een overnachting in een standaard kamer en een uitgebreid ontbijt geserveerd aan tafel.
Wilt u kans maken op dit fantastische verblijf voor twee personen, t.w.v. € 495,-? Vul dan onderstaand formulier in. De prijs is te verzilveren op een dag naar keuze (woensdag t/m vrijdag als aankomstdatum), vóór januari 2025. En is niet geldig op feestdagen. Deze winactie loopt t/m 11 augustus 2024.
Niet gewonnen? Reserveren doet u eenvoudig via sterrenrestaurant en boutique hotel De Nederlanden.
Onderstaande gegevens worden alleen gebruikt om de winnaar te informeren.
Journal
With Qualis you opt for an optimal sales result.
Selling your houseLiving extra-ordinarily. Discover our exclusive listings.
Buying a houseSales advice without any obligation? Meet your Qualis real estate agent.
Sales adviceTake a look at the largest ‘secret’ listings of the Netherlands.
Make an accountinterior & lifestyle!