
Een overgrootvader met een diamantfabriek, een opa als handelaar, en een moeder die sieraden ontwerpt. Niet verwonderlijk dat Ward Strootman die traditie voortzet, maar dan wel op zijn eigen manier. De 28-jarige gemmoloog maakt kunstwerken die wereldwijd bewondering oogsten. Met kristallen en mineralen die de grenzen van design opzoeken. Zijn missie? De natuur een stem geven.
WINNEN | KWARTSKRISTAL
Wilt u een bijzonder stuk kwartskristal winnen? Doe dan mee aan onze winactie onderaan deze pagina.
Ward Strootman
Wie het Haarlemmermeerse Bos bezoekt, kan er niet omheen. THE GEM, het voormalige Floriade Paviljoen, dat met zijn vleugelvormige dak lijkt te zweven boven het water. Jarenlang stond het leeg, maar sinds een tijdje is het gebouw niet langer verlaten. Binnen bruist het van de creativiteit. “Ik wil dat dit paviljoen weer gaat leven,” klinkt het opgetogen uit de mond van Ward, als hij ons met een brede glimlach en een kop gemberthee ontvangt in zijn atelier.
Michelinmannetje van slagroom
De plannen van de energieke twintiger gaan verder dan kunst alleen. Het moet een plek worden waar je natuur en design ervaart. Wandelen, kunst bekijken of wellicht zelfs dineren tussen de kunstwerken, het moet hier over een paar jaar allemaal mogelijk worden. De contouren van het creatieve deel van die missie zijn al deels zichtbaar. Buiten verrijst een beeldentuin, binnen werken imposante sculpturen van ruwe stenen en metalen aan een artistiek decor. Het ademt geologie, design en ambitie. De ruimte om ons heen voelt als een museum, maar dan intiemer.
We lopen langs een zandstenen sculptuur van Gogotte. Dit mineraal vormt zich al duizenden jaren uit een prehistorisch zandduin. Qua vorm heeft het wel iets weg van een Michelinmannetje van slagroom. Al behoort het tot een van de meest buitengewone kunstwerken die de natuur heeft gecreëerd. Ward legt uit dat hij ze uitsluitend vindt in het Franse Fontainebleau. “Gogotte is één van mijn meest favoriete materialen om mee te werken. Maar soms doe ik er juist helemaal niets mee, dan is uit de natuur vaak al zo mooi van zichzelf.”

Geboren met liefde voor stenen
Ward groeit op in Badhoevedorp en is van jongs af aan omringd door stenen en mineralen. Met een overgrootvader als eigenaar van diamantfabriek Elion & Jesse in Amsterdam. Later zet zijn opa de passie voor edelsteen voort. Hij reist ermee door Europa om het tot in elke uithoek aan de man te brengen. De moeder van Ward ontwerpt en verkoopt vanuit Jesse Jewelry in de Amsterdamse Beethovenstraat al meer dan drie decennialang juwelen.
Met een studie International Business in de pocket, besluit Ward zich in lijn van die familietraditie volledig te storten op de stenen. In Londen volgt hij een opleiding edelsteenkunde aan het prestigieuze Gemological Institute of America. Terug in Nederland begint hij iets bescheidener, vanuit huis. “In het begin werkte ik samen met mijn moeder. Met kleinere ruwe stenen, maar mijn interesse groeide naar stukken die te groot waren voor een sieraad. Waarom zou een steen alleen voor mensen zijn? Het kan ook een sieraad voor een huis worden.”
Die visie brengt hem naar grootsere ontwerpen: indrukwekkende installaties met mineralen en fossielen. Kunstwerken die niet alleen in een ruimte staan, maar er onderdeel van lijken te zijn. Denk aan sculpturen die vloer en plafond verbinden, alsof ze in de lucht zweven. “Ik wil dat mijn werk ademt en leeft in elke ruimte,” klinkt het gepassioneerd.
Oog voor detail
Ward laat op die manier zien hoe kunst en natuur naadloos in elkaar opgaan. Zeldzame mineralen en fossielen staan centraal. Zijn robuuste, vaak grote werken balanceren tussen rauw en verfijnd. “Een juweel kun je zien als een klein kunstwerk. En ik maak ook wandobjecten, geïnspireerd op de kristalstructuren en texturen van deze stenen. Welk etiket je ook op mij plakt, het is mijn ambitie dat je bij het horen van mijn naam meteen aan edelstenen, natuurstenen, mineralen en fossielen denkt,” steekt hij zijn ambitie niet onder stoelen of banken.
Hoe omschrijft Ward zijn stijl? “Sophisticated vind ik wel een mooie benadering. Voor mij betekent dat oog voor detail. Less is more, maar altijd in combinatie met een mineraal of fossiel.”
De Amsterdammer werkt graag met materialen als travertin en brons. “Wat ik doe, is de steen aanvullen, niet overheersen. De imperfecties van de natuur maken het uniek. Dat wil ik benadrukken,” omschrijft hij zijn visie.
Ward is vooral gefascineerd door de minder perfecte stenen. “Daar speel ik mee. Ik vind het mooi om rauwe delen te bedekken, waardoor de mooie gedeelten van de steen extra naar voren komen,” verklaart de kunstenaar zijn spel met de natuur.
Met een verhaal
Terwijl hij vertelt, lopen we langs een van zijn nieuwste projecten: een sculptuur van vulkanisch gesteente. “Dit materiaal fascineert me. Het is de oorsprong van alle kristallen en mineralen. Het wordt niet veel gebruikt in design. Voor mij is het de oorsprong van het aardse geweld.”
Zijn collectie Functional Art, waarin vulkanisch gesteente wordt verwerkt tot meubels, zoals tafels en bankjes, laat zien hoe hij zijn kunst breed inzetbaar maakt.
Ward vindt het daarnaast belangrijk om in zijn werk de natuur en mens samen te brengen. Neem bijvoorbeeld zijn project aan het Lago Maggiore. Voor een villa, gebouwd van travertin en glas, maakte Ward een sculptuur met dezelfde materialen. Het werk symboliseerde de levens van de bewoners, verbonden door een kristal uit Brazilië, subtiel maar krachtig. “Het gaat niet alleen om schoonheid. Kunst wordt extra interessant als het een persoonlijk verhaal draagt,” is zijn overtuiging.
Dromen over de toekomst
Ward heeft op jonge leeftijd al veel bereikt en er liggen nog plannen voor hem in het verschiet. Heeft hij tot slot een droomproject als hij carte blanche zou krijgen? Een hotelervaring waarin elk gebouw verbonden is met een unieke steen, lijkt hem wel wat. “Stel je voor: je verblijft in de Saffier-suite of de Zwarte Toermalijn-villa. De hele omgeving draait om de natuurlijke elementen. Hoe mooi zou het dan zijn als een deel van de opbrengst terugvloeit naar de gemeenschappen waar de stenen vandaan komen? De stenen waar ik mee werk worden vaak gevonden in regio’s waar veel armoede is. Door samen te werken met een goed doel, kunnen we iets teruggeven aan de lokale bevolking."
Een andere droom gaat verder dan hotels en interieurs. Ward wil publieke ruimtes veroveren. “Ik zou het geweldig vinden om mijn werk in grote openbare gebouwen te zien. Kunst hoort toegankelijk te zijn voor iedereen.”
Zo heeft Ward zijn vleugels uitgeslagen en is hij geland in het Haarlemmermeer Paviljoen. Toch blijft hij gericht op de horizon en brengt elk kunstwerk hem dichter bij zijn doel: de wereld laten zien hoe groots en prachtig de natuur is. “Als je groot durft te dromen, is alles mogelijk. “

Bezoek aan de GEM
Een impressie van het werk van Ward Strootman met eigen ogen aanschouwen? Een bezoek aan zijn atelier is uitsluitend op afspraak. Stuur hiervoor een mail naar: info@wardstrootman.com.
Winnen
Wilt u een bijzonder stuk kwartskristal winnen? Vul onderstaand formulier in en maak drie keer kans op dit prachtige kunstwerkje uit de natuur. t.w.v. € 75,-. Deze winactie loopt t/m 3 mei 2025. Onderstaande gegevens worden alleen gebruikt om de winnaars te informeren.
WIN | KWARTSKRISTAL
Journal
Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.
Woning verkopenHet betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.
Woning kopenVrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.
Vrijblijvend adviesBekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.
Account aanmaken
& lifestyle trends!