Het nieuwe parlementaire jaar is officieel geopend door de koning tijdens Prinsjesdag 2024. Na de Troonrede presenteerde het kabinet Schoof de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor 2025. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die voor u, als woningbezitter, kunnen gaan gelden.
1. Overdrachtsbelasting verlaging
Het kabinet verlaagt de overdrachtsbelasting vanaf 2026 voor huizen waar de koper niet zelf in gaat wonen van 10,4% naar 8%. Op deze manier wil het kabinet het aanbod van huurwoningen vergroten. Voor winkel- of bedrijfspanden of een los stuk grond blijft het tarief 10,4%.
2. Nieuwe belasting op onbebouwde grond
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid van een nieuwe belasting op onbebouwde grond die is bedoeld voor woningbouw. Deze maatregel heeft als doel speculatie met grondprijzen tegen te gaan. Handelaren kopen vaak grond, verdelen die in kleinere kavels, en verkopen deze vervolgens door voor een veel hogere prijs. Dit drijft de grondprijzen op, wat de ontwikkeling van nieuwe woningen vertraagt en de kosten verhoogt.
3. Bouwplannen en ouderenwoningen
Het kabinet heeft zich ten doel gesteld om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Hierbij is er speciale aandacht voor ouderenwoningen; tegen 2030 moeten er 290.000 nieuwe woningen voor senioren gerealiseerd zijn. Beoogd doel? Het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt.
4. Hypotheek en fiscale veranderingen
Op het gebied van hypotheken verandert er niet veel voor huiseigenaren. De hypotheekrenteaftrek blijft vrijwel gelijk, met een kleine verhoging van het aftrekpercentage naar 36,97%. Wel wordt de Wet Hillen, die voordelen biedt aan mensen met een afgeloste hypotheek, verder afgebouwd. Dit betekent dat huiseigenaren met weinig hypotheekschuld een hoger eigenwoningforfait moeten betalen.
5. Onderzoek naar maximering OZB
Ook gaat het kabinet onderzoeken of de onroerende zaakbelasting (OZB) gemaximeerd kan worden. Gemeenten mogen momenteel zelf bepalen hoeveel de OZB stijgt, wat sinds 2008 gemiddeld met bijna 3% per jaar is gebeurd.
6. Stijging WOZ-waarde
Volgens de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde in 2025 met 2,5 tot 4,5% (waardepeildatum 1 januari 2024), ten opzichte van de WOZ-waarde in 2024 (waardepeildatum 1 januari 2023).
7. Verduurzaming van woningen
Een belangrijk thema blijft verduurzaming. Met het afschaffen van het energieprijsplafond in 2024, worden huiseigenaren gestimuleerd om te investeren in energiebesparende maatregelen. De overheid biedt hiervoor subsidies en belastingvoordelen om de overstap naar duurzamere verwarmingsopties te vergemakkelijken.
Journal
Met Qualis kiest u voor een optimaal verkoopresultaat.
Woning verkopenHet betere wonen. Ontdek ons exclusieve aanbod.
Woning kopenVrijblijvend advies? Maak kennis met uw Qualis-makelaar.
Vrijblijvend adviesBekijk het grootste ‘geheime’ woningaanbod van Nederland.
Account aanmaken& lifestyle trends!